Lidské tělo jo hodně soběstačné, ale všechno, co potřebuje ke svému fungování, si přesto vyrobit nedokáže. Základní živiny se dělí dvou kategorií. První jsou mikroživiny, kterých potřebujeme skutečně maličko – patří sem například vitamíny a minerály, ale neobejdeme se bez nich, Druhou skupinou jsou makroživiny, jako jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. A také voda.

Jinými slovy, existuje šest základních živin: vitamíny, minerály, bílkoviny, tuky, voda a sacharidy. A tohle o nich potřebujete vědět.

1. Vitamíny

Strava bohatá na zeleninu, ovoce a libové bílkoviny by měla člověku poskytnout dostatek vitamínů, bez kterých se neobejde. Ale pokud člověk nemá dostatečně pestrou stravu nebo má například nějaké potíže s trávením, může potřebovat i potravinové doplňky s vitamíny.

Vitamíny potřebujeme kvůli silné imunitě, včetně snížení rizika rozvoje některých druhů rakoviny. Máme díky nim silné zuby a kosti, protože napomáhají vstřebávání vápníku, dále pomáhají tělu metabolizovat bílkoviny a sacharidy, mají vliv na činnost mozku, prospívají krvetvorbě a zdraví kůže.

Existuje 13 základních vitamínů, které se dělí do dvou skupin: rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E a K) a rozpustné ve vodě: B-1, B-12, B-6, B-2, B-5, B-3, B-9 a vitamín B-7 (biotin), vitamín C.

2. Minerály

Patří sem minerály a stopové prvky. Mezi nezbytné minerály patří hořčík, vápník, fosfor, síra, sodík, draslík, chlorid sodný – tělo díky nim umí hospodařit s vodou, má zdravou kůži, vlasy a nehty, zdravé kosti. Mezi stopové prvky, bez nichž se neobejdeme, patří železo, selen, zinek, mangan, chrom, měď, jód, fluorid, molybden, potřebujeme je kvůli silným kostem, správné srážlivosti krve a hlídání krevného tlaku, fungující imunitě a jako prevenci zubního kazu.

Dostatek minerálů a stopových prvků nám zajistí přiměřený příjem červeného masa, mořské ryby a plody, mléko a další mléčné výrobky, ořechy a semena, zelenina, zejména listová, ovoce, drůbež, žloutky, luštěniny a cereálie obohacené o minerály a stopové prvky.

3. Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny zajišťují růst a vývoj svalů, kostí, vlasů a kůže, podílejí se na tvorbě protilátek, hormonů a dalších nezbytných látek. V případě potřeby slouží jako zdroj paliva pro buňky a tkáně. Jejich příjem dokážeme pokrýt ze stravy, pokud jíme následující: červené maso, volte jen libové, drůbež, ryby a další mořské plody, fazole a luštěniny, vejce, mléčné výrobky, sója, ořechy, některá zrna, včetně quinoy.

4. Tuky

Lidé si často myslí, že tuk rovná se vždy ohrožení zdraví a váhy, ale tak jednoduché to není – některé tuky je dobré omezit, ale jiné jsou pro lidské tělo nezbytné. Dodávají tělu energii a pomáhají mu plnit řadu funkcí. Je však nezbytné konzumovat zdravé tuky, jako jsou mononenasycené a polynenasycené tuky, a naopak se pokud možno vyhnout nasyceným a trans-tukům.Zdravé tuky potřebujeme , protože následující procesy se bez nich neobejdou: růst buněk, budování nových buněk, srážení krve, tuky přispívají rovněž ke snížení rizika srdečních chorob a cukrovky 2. typu, vyrovnávají hladinu cukru v krvi, přispívají ke zdravému fungování mozku, vstřebávání minerálů a vitamínů, produkci hormonů.

Mezi zdroje zdravých tuků patří ořechy, ryby, jako je losos a tuňák, rostlinné oleje, semena.

5. Sacharidy

Sacharidy jsou pro tělo nezbytné. Jsou to cukry nebo škroby, které poskytují energii pro všechny buňky a tkáně v těle. Sacharidy se dělí na jednoduché a složité, příjem prvních z nich je záhodno omezit, jde například o sladkosti, ale také třeba o bílé pečivo. Tělo ale zcela určitě potřebuje komplexní sacharidy, aby mělo silný imunitní a nervový systém, výkonný mozek, dostatek energie a zdravé trávení.

Příklady zdrojů komplexních sacharidů: quinoa, hnědá rýže, zelenina, celozrnné těstoviny, chléb a další pečivo, ovesné vločky, ovoce.

6. Voda

Voda je pravděpodobně nejdůležitější základní živinou, kterou člověk potřebuje. Člověk bez ní přežije sotva několik dní a i mírná dehydratace vede k bolesti hlavy a zhoršení fyzické a duševní výkonnosti. Ostatně, lidské tělo se skládá převážně z vody a ke svému fungování ji potřebuje každá buňka našeho těla. Voda mimo jiné pomáhá k vyplavování toxinů, pomáhá transportovat živiny, díky ní netrpíme zácpou. Nejlepším zdrojem vody je pití přírodní, neslazené vody z kohoutku nebo balené vody. Lidé, kteří nemají rádi chuť obyčejné vody, si do ní mohou přidat šťávu z citronu nebo jiného citrusového ovoce.

ZDROJE: Vlasta.cz, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/six-essential-nutrients, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326132

Související články