Pokud vám po létě vyskákaly pigmentové skvrny, trápí vás akné, nebo třeba kruhy pod očima a ráda byste tyto jemné nedokonalosti pleti bez použití hutných make-upů skryla, řešením může být BB krém. Jedná se o tónovací denní krém, který je vlastně praktickou kombinací hydratačního krému a make-upu.

"Jedinečný je tím, že pleť barevně sjednotí, zamaskuje případné nedostatky, přitom ji ale (na rozdíl od make-upů) nijak nezatíží. Kvalitní BB krém si dokáže poradit se zarudnutím pokožky, umí zjemnit viditelné póry, ovšem největší pomoc představuje pro problematickou a aknózní pleť. Dovede totiž dokonale zamaskovat pupínky a zároveň předcházet jejich tvorbě, protože reguluje tvorbu mazu v pokožce. Pleť zároveň zklidní a zjemní. Pokožka tak získá nejen přirozenou, zdravě působící barvu, ale i tolik potřebnou hydrataci,“ vysvětluje Denisa Jasinská z české kosmetické společnosti, která se zabývá vývojem a výrobou kosmeceutik, což jsou přípravky na pomezí kosmetiky a farmacie.

Jaký BB krém vybrat?

Jaký BB krém vybrat?

Tónovací krém volte podle vlastního odstínu pleti, aby byl výsledek co nejpřirozenější. Blondýnky s jemnou porcelánovou pletí by měly dát přednost světlému odstínu, brunetky s tmavší pletí si mohou dovolit odstín do zlatova, nebo do hněda.

Dbejte na složení 

 

Důležité je také složení přípravku. "BB krém by měl obsahovat účinné látky, které se postarají o hydrataci, dokážou odstraňovat odumřelé buňky, změkčují a vyhlazují pleť (např. hydractin, urea), regulují přirozenou kožní mikroflóru a mají antibakteriální schopnosti (např. seboclear MP), poradí si se zarudnutím, pleť zpevní a dodají jí pružnost (např. Telangyn peptide) a také ji zklidní a zregenerují (např. d-panthenol),“ říká Denisa Jasinská.

Zdroj: Youtube

BB krémy se používaly už v 60. letech minulého století

Možnost maskovat zarudlá místa na pleti pomocí speciálních mastí, které zároveň dodaly hydrataci a chránily před sluncem, se v estetické dermatologii využívala už před šedesáti lety. A právě tyto masti byly prvními předchůdci BB krémů (název vznikl z angličtiny "Blemish Balm", což znamená v přeneseném významu přípravek kryjící nedostatky pleti bez zbytečného zatížení), jejichž velký boom nastal asi před deseti lety. Od té doby jsou tónovací krémy běžnou a velmi oblíbenou součástí kosmetické výbavy mnoha žen, ale rádi je používají i muži.

Zdroj: vlasta.cz essente.cz healthline.com

Související články