Stejně jako máme oblíbené barvy oblečení, můžeme fandit i barvám v interiéru. A stejně jako u oblečení se mohou naše preference měnit. Může za to aktuální stav mysli, dlouhodobá nenálada či obyčejná nuda nebo naopak pocit štěstí. To je normální. Ovšem byt vybavujeme dvakrát, třikrát (čtyřikrát, pětkrát…) za život. I proto většina z nás volí bílý, béžový nebo šedý základ, tedy neutrální, a s barvami si pohraje při výběru doplňků. Pokud však patříte mezi ty šťastné, co si mohou dovolit se čas od času odvázat, nebo jste se zrovna přestěhovali do menšího a uvolnili svůj byt mladým, můžete si splnit dávné sny o barevné kuchyni a vytvořit si nový, extravagantnější prostor k vaření i posezení.

Nejen pro vás, ale také jako případnou inspiraci pro ostatní si pojďme shrnout, jaké barevné ladění kuchyní je právě v kurzu.

Živelný oheň

Dnešním trendem je vybírat hlavně barvy, které řadíme mezi tzv. teplé. Zlepšují náladu a podporují apetit. Odstíny oranžové, červené, žluté, meruňkové nebo cihlové jsou vlastně barvy ohně, na kterém se jídlo odjakživa připravovalo. I proto evokují chuť k jídlu. Pozitivní energie k příjemnému stravování patří, v dobrém rozpoložení si jídlo vychutnáme o to víc. Vzhledem k tomu, že jsou tyto barvy jsou typické pro cihly, není od věci je do kuchyně dostat právě s pomocí cihel, případně cihlových obkladových pásků.

Čistota a svěžest ke kuchyni patří

Jemné a světlemodré odstíny působí čistě a svěže, proto do kuchyně skvěle sedí. Probouzejí v nás přívaly energie a hlavně po ránu startují náš den. Zelená je zase jednou z barev, které do kuchyně nutně patří, téměř všechny čerstvé zeleninové pokrmy se zelenají a čerstvým bylinkám také dominuje zelená. Žádná jiná barva není podle odborníků vhodnější na podporu trávení.

Lehký úlet? Proč ne

Pokud chcete do své kuchyně vnést skutečně extravagantní tóny, vyzkoušejte růžovou nebo tyrkysovou. Tyhle barvy v kombinaci s lesklým a hladkým povrchem, který kuchyním dominuje, dávají vzniknout elegantnímu designu. Dejte si jen pozor, abyste to s „pastelkami“ nepřehnali, stačí jeden výraznější a dominantní bytový prvek. Máme na mysli třeba jednu z židlí, poličku nebo chlebník, ale i elektrické přístroje.

Přemýšlejte, co bude za pár let

Vždycky pamatujte na to, že se vám barvy mohou okoukat. Pokud tedy máte pochybnosti a nejste si výběrem nové barvy jistí, vsaďte při výběru kuchyňské sestavy raději na klasiku, tedy neutrální tóny bílé, šedé a béžové, a odvažte se při výběru textilních doplňků, drobných kuchyňských spotřebičů, nádobí a dekorací. Pokud se vám totiž drobnosti okoukají, nebude vás stát majlant uložit je na chvíli k ledu a nahradit barvou, kterou máte aktuálně v srdci. Časem se k nim můžete vrátit nebo ladit interiér sezonně. Tenhle luxus obměny podle nálady si v případě pestrobarevné kuchyňské linky nebudete moci dovolit.