Co když ale nejde o nachlazení, ale o něco vážnějšího a je načase zpozornět? Následující tři signály vás mohou již poměrně záhy varovat, že pravděpodobně nejde jen o běžnou o rýmu. Které to jsou?

Zdroj: Youtube

Změny tvaru, velikosti nebo vůně

Je velmi důležité věnovat pozornost změnám struktury, tvaru, velikosti nebo vůně částí vašeho těla.

  • Všimli jste si, že jsou vaše nehty křehčí než obvykle? Změnily barvu? Padají vám vlasy? To vše může být varovným signálem, že se s vaším zdravím něco děje.
  • Změnila se konzistence nebo množství vaší stolice?
  • Má vaše moč jinou baru nebo zvláštní zápach?
  • A co vaše pleť? Máte suchá místa, červené pupínky či nevysvětlitelnou vyrážku?

Pokud ano, věnujte tomu všemu pozornost. To, co je vidět zvenčí, může být dobrým ukazatelem toho, co se děje uvnitř, takže pokud vidíte například změny v záchodové míse, měl by to být varovný signál, který nelze ignorovat. V takovém případě je lepší každou „podivnou“ věc konzultovat s praktickým lékařem, který rozhodne, zda je nutné další vyšetření u specialisty. Jiná barva moči může signalizovat nejen dehydrataci, ale třeba i potíže s játry, změna konzistence stolice může poukazovat nejen na trávicí potíže, ale i závažnější problém se střevy, například rakovinu tlustého střeva.

Brnění či mravenčení v těle

Brnění či mravenčení bez zjevného vnějšího důvodu může postihnout kteroukoli část těla a stojí za to zpozornět v následujících případech.

  • Mravenčení v prstech rukou nebo nohách.
  • Ztuhnutí a brnění některé z končetin, když se dlouho nehýbete.
  • Pociťujete mravenčení v konečcích uší nebo nosu?
  • Třesou se vám lokty nebo kolena, když sedíte?

Abnormální mravenčení či znecitlivění v těle může být akutní nebo chronické. Dočasné brnění může být způsobeno neustálým tlakem na ruce nebo nohy, vystavení chladu, špatným oběhem nebo nevhodnou polohou ve spánku. Neignorujte brnění, necitlivost nebo mravenčení, zvláště pokud problém přetrvává. Jsou to varovné signály, že se něco s vaším tělem děje. Příčinou může být nedostatek vitaminů či jiných živin, ale také poškození nervů, například neuropatie. Další příčinou může být i nějaké autoimunitní onemocnění, například roztroušená skleróza.

Bolesti, které nesouvisí se zraněním

Jakákoli bolest, která nemá opodstatnění, upozorňuje na to, že se v těle něco děje. Pokud vás něco bolí a nezranili jste se, a bolest je neobvyklá a zdánlivě s ničím nesouvisí, měli byste zpozornět. Které signály byste neměli ignorovat?

  • Bolest kloubů.
  • Chronická bolest, kvůli které jste museli omezit fyzické aktivity
  • Bolesti v čelisti či rameni.
  • Bolest v kříži či velké bolesti břicha.
  • Bolest při pohlavním styku.

Každá bolest může něco znamenat, proto je dobré je neignorovat. Chronická generalizovaná bolest svalů a kloubů (fibromyalgie) může být způsobená například stresem či infekcí (například prodělanou boreliózou či infekční mononukleózou). Bolest kloubů může způsobit osteoartróza, nebo revmatoidní artritida. Příčinou bolesti při pohlavním styku může být hluboký pánevní zánět, vyvolaný bakteriemi. A bolest v kříži, kterou skoro každý považuje za běžnou, zejména v případě sedavého zaměstnání, může značit problémy s ledvinami nebo ledvinovými kameny. Proto raději každou netypickou či chronickou bolest konzultujte s lékařem.

Zdroj: Vlasta.cz,

https://www.yourtango.com/health-wellness/weird-health-warning-signs-never-ignore

https://www.osfhealthcare.org/blog/symptoms-that-should-never-be-ignored/

https://www.drugs.com/slideshow/common-symptoms-never-ignore-1083

Související články