Naše strava je bohužel plná nadbytečné soli. A nadbytek soli vede ke zvýšenému krevnímu tlaku, a tedy i zvýšenému riziku srdečních infarktů a mrtvic. Proto se odborníci zaměřili na souvislost mezi draslíkem a solí. Výsledky studie, kterou prováděli na Amsterdam University Medical Centerʼs v Nizozemsku, jasně ukázaly, že draslík má pozitivní vliv na srdce, protože pomáhá tělu vylučovat více sodíku močí.

Omezení soli nebo více draslíku?

Určitě by bylo fajn omezit příjem soli a pokud možno nesolit téměř vůbec. Toho je ale těžké dosáhnout, zvláště pokud naše strava obsahuje spoustu zpracovaných potravin. Jak říká autor studie Liffert Vogt, sledovali asi 25 tisíc britských mužů a žen ve věku nad 40 let. Účastníci vyplnili dotazníky o svých životních návycích a vědci pak analyzovali jejich vzorky krve a moči. Každý den kontrolní skupina dostávala jeden gram draslíku a druhá skupina nikoli.

Překvapivé spojení sodíku a draslíku

Vědci zjistili, že jakmile rostla u žen spotřeba draslíku, podstatně klesal jejich systolický krevní tlak, a to až o 2,4 mm/Hg. Jakmile se zvyšoval příjem sodíku, tlak stoupal. U mužů však žádná souvislost mezi draslíkem a krevním tlakem zjištěna nebyla. Po zohlednění všech faktorů, jako byl věk, pohlaví, index tělesné hmotnosti, kouření, požívání alkoholu, cukrovka a další, výzkumníci zjistili, že ženy s nejvyšším příjmem draslíku měly o 11 procent nižší riziko srdečních onemocnění. A co je zajímavé, vztah mezi draslíkem a srdečními příhodami neovlivnilo množství soli ve stravě.

Ženám prospívá draslík více

Jak se tedy ukazuje, draslík pomáhá chránit zdraví srdce, ale ženy z toho mají větší prospěch než muži. Vztah mezi draslíkem a kardiovaskulárními příhodami byl stejný bez ohledu na příjem soli, což naznačuje, že draslík má kromě zvýšeného vylučování sodíku i jiné možnosti, jak ochránit srdce. Lékaři doporučují užívat aspoň 3,5 gramu draslíku denně. A právě banány patří k potravinám s nejvyšším obsahem draslíku – 100 gramů banánu má 385 mg. Kromě banánu obsahují hodně draslíku také avokádo, brambory či bílé fazole.

Zdroj: Vlasta.cz, European Heart Journal, https://www.eurekalert.org/news-releases/959223

Související články