V poslední době se objevují poměrně kontroverzní názory, že první v řadě na očkování proti covidu by neměly jít nejstarší ročníky, ale ty, které nesou největší společenskou odpovědnost a pracovní zátěž. Kromě toho, že to jde proti morálním zásadám ochrany nejslabších, to nefunguje ještě v jednom ohledu. Aby matky a otcové mohli chodit do práce nebo si prostě jen odpočinout od konstantní práce doma i s dětmi, potřebují nutně prarodiče. Konkrétně ovšem babičky.

Paradox menopauzy

V roce 1957 napsal evoluční biolog George C. Williams: „Paradox ženské menopauzy spočívá v tom, že podle evoluční teorie by ženy neschopné přivést na svět nový život už neměly dál žít. Z čistě biologického hlediska je neplodnost obdobou smrti.“ Muži jsou totiž schopni plodit až do své smrti. Stejně jako samci, ale i samice všech ostatních druhů. Podle Williamse je lidská menopauza příkladem adaptace. Tvrdil totiž, že v určitém momentu bylo pro ženy výhodnější nesoustředit se na reprodukci, ale na podporu již narozených potomků a rozšíření rodiny prostřednictvím vnoučat.

Proto přišly vědkyně s babičkovou teorií. Mezi jinými to byly Kristen Hawkesová, Sarah Hrdyová a Rebecca Searová. Ty tvrdily, že lidský druh potřebuje ženy po plodném období života na péči o jejich těhotné dcery a malá vnoučata. Proto zná historie i tolik porodních bab a chův. Dokládají to data z devatenáctého století. Děti, jejichž babičky byly naživu, měly mnohem větší šanci na přežití a méně jim hrozil hlad nebo odložení vlastní matkou. A zároveň měly takové děti mnohem víc sourozenců, což zajišťovalo silný rok. Tam, kde byla v rodině babička, si mohla žena dovolit mít hodně dětí.

Babi na Skype

V době covidové se role babiček vyzvedává jen málo. Ekonomové se zabývají krachujícími firmami, učitelé dětmi a studenty, kterým chybí škola, politikům dělá starost nezaměstnanost. Jenže tu máme i jiný velký problém. Babičky jsou už rok izolované od vnoučat, pro ochranu svého zdraví. To znamená, že rodiče schytávají naplno frustraci svých doma zavřených dětí, musejí sami zajistit veškerou péči, která se dřív rozkládala na celou rodinu, zejména na babičky. Žádný skypový hovor nenahradí babi, která čte trpělivě už třetí pohádku před spaním, zatímco rodiče omdleli v obýváku u televize.

Tohle a ještě mnoho dalších důvodů opodstatňuje to, že seniory je potřeba očkovat jako první. Babičky jsou totiž bojovnice v první linii a současná doba jen zdůraznila to, co o nich všichni rodiče vědí. Že bez nich je výchova dětí tisíckrát těžší.