V první řadě – nejste staří! Nebo respektive na to, abyste s generací Z drželi v internetové komunikaci krok, jste staří asi tak od pětadvaceti, takže buďte úplně v klidu. Nic není staršího než včerejší meme (pokud nevíte, co to je, nebojte, vysvětlíme si to) a vaše urputná snaha ho používat z vás neudělá cool osobu, která „rozumí mladým“, ale typického boomera.

Na internetu je spousta stránek, která vás do problematiky zkratek a momentálně používaných pojmů uvedou, ale ruku na srdce. Chce se vám sledovat nejnovější trendy náctiletých, které se neustále mění, a držet s nimi krok, když musíte platit hypotéku nebo řešítě partnerovu cukrovku? Jestli ano, máte můj hluboký obdiv. I tak jsou ale některé pojmy, které je dobré znát, protože se můžou ve zprávách objevit i vám, i když je pravdou, že většinu z nich používají vaše děti, nebo vnoučata spíš s svými vrstevníky. Jaké to jsou?

Zkratky

V krátkých textových zprávách se nejčastěji setkáte se zkratkami, které šetří čas a zastupují nejčastěji používané výrazy, takže se s nimi nemusíte vypisovat. Většinou se jedná o zkratky z angličtiny, ale své místo si mezi nimi našla i čeština. Z těch nejčastěji používaných pravděpodobně uvidíte tyto:

WTF – Zkratka pro anglické „What the fuck“, tedy „Co to sakra“ nebo mnohem jadrněji. Jak asi tušíte, vyjadřuje údiv či rozčílení nad něčím, co jste opravdu nečkali.

OMG – Zkratka pro anglické „Oh my god“, tedy „Ach můj bože“.

LOL – Opět zkratka anglického „Laughing out loud“, tedy „Směju se nahlas“. Můžete ji použít, když vás něco pobavilo, ale také když se chcete někomu vysmát. Vše záleží na kontextu a případně použitém smajlíku.

PLS – Zkratka pro „Please“, tedy v češtině „prosím“.

SRY – „Sorry“, čili „promiň“.

ASAP – Tohle po vás bude chtít spíš šéf, než vnouče. Je to zkratka pro anglické „As soon as possible“ a znamená to „Tak rychle, jak jen je to možné“. Ideálně tedy pochopitelně okamžitě.

BTW – Anglická zkratka pro „by the way“, tedy v češtině „mimochodem“. To si asi vysvětlovat nemusíme, zajímavé ale je, že pro mimochodem je běžné používat i zkratku MMCH.

TJN, NJN – Konečně se dostáváme i k českým zkratkám. Tady je to jednoduché, tyto znamenají prosté „to jo, no“ a „no jo, no“. Podobně, pokud uvidíte JJ a NN, znamený to jednoduše „jo, jo“ a „ne, ne“.

Výrazy

Kromě zkratek, které už dost zlidověly a pravděpodobně si už dávno našly místo i ve vaší internetové komunikaci se ale, především v diskuzích, můžete setkat s pojmy z angličtiny, které už spíš znát nebudete. Jsou tak trochu nepovinné, ale možná je dobré je vědět, protože některé z nich mohou označovat i vás. Některé z nich jsou trošku posměšné a vyjadřují skupinu lidí, vykazujících jisté chování, které je předmětem kritiky. Jiné zase jen označují činnosti.

Chillovat – z anglického „chill“, tedy být v pohodě, odpočívat. Prostě si pohodlně sedněte, hoďte si nohy nahoru a neřešte.

Triggerovat – z anglického „to trigger“, tedy vyvolat silnou emocionální reakci. Pokud vás něco „triggeruje“ znamená to, že vás to dokáže okamžitě vytočit k nepříčetnosti.

Flexit – z anglického „to flex“, tedy machrovat nebo vychloubat se. Ve smyslu, kdy dáváte ostatním najevo, že máte nebo umíte něco, co se ostatním dosahuje jen těžko. Ať už jsou to super drahé hodinky, nebo schopnost udělat pět salt po sobě.

Meme – to je nternetový humor, který si uživatelé posílají mezi sebou prostřednictvím sociálních sítí nebo diskuzí. Může jít o text, obrázek, odkaz apod. Většinou má meme nějakou strukturu, kterou uživatelé znají a díky tomu je vtipné. Z původních memů si budete určitě pamatovat LOLcats, tedy obrázky koček doplněné o vtipně zkomolené popisky. Problém memů je ten, že velmi rychle stárnou. Vzpomínáte si ještě na meme, které vzniklo z Klusákova dokumentu V síti a říkalo, že „12, o je pohoda.“? Kdybyste ho použili ještě dnes, budete za boomera.

Boomer – vyšlo z anglického „baby boomers“, tedy označení generace narozené během ekonomické prosperity v USA, po druhé světové válce. Jde o ročníky zhruba od poloviny 40. do poloviny 60. let. Boomer a posměšná odpověď „Ok, Boomer!“ je ovšem označení pro někoho, kdo má postoj „to za nás teda nebývalo“. Jinými slovy, pokud nerozumíte moderním technologiím, nastupujícím generacím, popíráte klimatickou krizi, nezajímá vás, koho volíte a nadáváte na mladé, kteří si „ničeho neváží a jsou pořád nalepení na telefonech“, jste Boomer.

Incel – z anglického „involuntary celibate“, tedy nedobrovolný celibát. Označuje skupinu lidí, které spojuje pocit zklamání, frustrace, misoginie a odpor k ženám a sexuálně úspěšným mužům. Důvodem je často neschopnost najít si partnerku a s tím související kolečko další frustrace, pocitu méněcennosti a další nenávisti k ženám.

Simp – muž, který si plete gentlemanství s podřízenou rolí. O ženách mluví jako o „bohyních“ a udělal by cokoliv, aby si získal jejich pozornost a hlavně sex. Všechno co dělá se podřizuje tomu, aby si ho žena všimla a klidně jí koupí spoustu dárků a pošle jí peníze na účet s očekáváním, že s ním začne chodit.