Léto budiž pochváleno. A s ním spojené grilování zvlášť. Pokud jste i vy propadli kouzlu vaření na ohni, zkuste tentokrát ogrilovat ovoce a zeleninu s exotickou marinádou nebo nevšedním kořením. Mix chutí bude stát za to!

Na grilování se hodí prakticky všechno ovoce ze zahrádky i z obchodu. Nejlepší je exotický ananas, broskev, nektarinka a hruška, ale zabodujete i grilovaným melounem. Co se týče zeleniny, dokážeme ugrilovat snad všechny plody, důležitá je zálivka a koření, které použijeme. Chcete-li dostát asijské chuti, nesmíte zapomenout na kokosové mléko nebo smetanu, chilli omáčku, rýžový ocet, sojovou nebo rybí omáčku, sezamový olej, a případně kořeněný rum. Z bylinek se hodí máta, citronová tráva, jarní cibulka, sezamová semínka, koriandr a bazalka, pro pikantní chuť se často používá kořen zázvoru a samozřejmě nenahraditelný česnek.

Grilovaný ananas s kokosovou omáčkou

Králem grilovačky nasladko je bezesporu ananas. Jeho chuť se teplem ještě víc rozvine a kokosová omáčka, tolik oblíbená v asijské kuchyni, mu poskytne dokonalý doprovod.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4–6 porcí:

  • 1 ananas
  • 120 ml kokosového mléka
  • 2–3 lžíce kokosové smetany
  • 1 lžíce kořeněného rumu
  • třtinový cukr podle chuti
  • čerstvá máta k podávání

Postup:

1. Kokosové mléko smíchejte se smetanou (tu můžete předem i trochu našlehat) a s kořeněným rumem. Směs můžete podle chuti dosladit třtinovým cukrem, ale nebývá to třeba.

2. Ananas oloupejte a nakrájejte na klínky. Pokud je střední část hodně dřevnatá, vykrojte ji. Klínky napíchejte na špejle a ze všech stran ogrilujte. Podávejte s kokosovou omáčkou a čerstvou mátou.

Ananas

Ananas

  • Má protizánětlivé účinky.
  • Zmírňuje bolest a urychluje hojení ran.
  • Je nápomocný při střevních potížích, zácpách a průjmech.
  • Má pozitivní vliv na štěpení a odbourávání tuků v těle.
  • Podle nových studií má protinádorové účinky.
  • Přispívá při léčbě dny a revmatismu.
  • Chrání ve střevech před parazity a nepřátelskými bakteriemi.
  • Má močopudný efekt a hodí se ho jíst při nemocech močového ústrojí.
  • Má dobrý vliv na slinivku břišní.
  • Odkyseluje organismus, protože je zásadité.
  • Slouží jako prevence kardiovaskulárních nemocí.
  • Má pozitivní vliv na nervový systém.
  • Slouží jako afrodiziakum a posiluje libido.

Sečuánský lilek

V asijské kuchyni není lilek žádný nováček. Existuje dokonce čínská odrůda, která má štíhlejší, protáhlý tvar a světlejší barvu než lilek, který běžně známe u nás. Pokud ho seženete, určitě ho vyzkoušejte. Má totiž slabší slupku a méně semínek, což na grilu oceníte. Menší plody klasického českého lilku se ale v tomto receptu také dobře uplatní.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 2 menší lilky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového vína
  • 1 lžíce chilli pasty z fermentovaných bobů Toban djan (v nouzi ji lze nahradit klasickou chilli pastou)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 lžíce arašídového nebo sezamového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • čerstvý koriandr a arašídy na posypání

Postup:

1. Pokud máte menší lilky, stačí je rozkrojit podélně na poloviny. Větší lilky nakrájejte na zhruba 2cm plátky. Špičkou nože nakrojte dužinu do mřížky.

2. Smíchejte rýžový ocet, víno a sójovou omáčku. Rozpusťte v tekutině cukr a pak vmíchejte chilli pastu. Na pánvi rozehřejte olej a zlehka na něm orestujte nasekaný česnek se strouhaným zázvorem, než se rozvoní. Přilijte připravený základ omáčky a krátce povařte.

3. Lilky potřete trochou oleje a opečte na rozehřátém grilu. Po ogrilování bohatě potřete připravenou omáčkou a posypejte čerstvým koriandrem a nasekanými arašídy.

Jablko bláznů?

Jablko bláznů?

  • Ve Starověkém Řecku se věřilo, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Proto jej nazývali jablkem bláznů. Pak se ale přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku. Teplem se totiž zbaví nejen hořkosti dužniny, ale rozloží se i jedovatý solanin.
  • Lilek má až 90% podíl vody, je tedy vhodný jako součást dietního jídelníčku.
  • Lilek obsahuje množství vitamínů (A, B, C, E, K), minerálů (vápník, draslík, hořčík, zinek, mangan, měď, sodík, fosfor, železo) a vlákniny.
  • Obsahuje také kyselinu listovou, pantotenovou a pektiny, které působí příznivě na krevní tlak a střevní mikroorganismy.
  • Ve slupce lilku se ukrývá rutin, který nejen zpevňuje cévy, ale má i protisklerotický účinek. Příznivě působí na mozkové buňky a pomáhá při problémech s pamětí, proto je dobré lilek při přípravě neloupat.
  • Látky obsažené v lilku mají očistné účinky na játra, zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a pomáhají při problémech s močením.
  • Konzumace lilku působí příznivě i jako prevence proti rakovinným onemocněním. 

Korejské špízy s tofu

Korejské barbecue je v gastronomii pojem. Základem je gril postavený doprostřed velkého stolu, na kterém si každý připravuje jídlo sám a po upečení dochucuje z nabídky omáček a příloh.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g tofu natural i uzeného
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička sezamových semínek

Omáčka:

  • 80 ml sójové omáčky nebo tamari
  • 2–3 lžíce medu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička korejské chilli pasty Gochujang (případně použijte chilli pastu nebo sušené chilli vločky)
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:

1. Omáčka: česnek prolisujte a smíchejte v rendlíku se všemi ostatními surovinami (kromě kukuřičného škrobu) na omáčku. Přiveďte k varu, pak stáhněte teplotu a za stálého míchání slijte škrob smíchaný se lžící vody. Nechte zhoustnout a odstavte.

2. Tofu nakrájejte na silnější plátky, napíchněte na špejle, potřete olejem a nejprve opečte samotné z obou stran. Potom ho důkladně obalte v omáčce, vraťte na gril a dopečte. Před podáváním pokapejte další porcí omáčky, posypejte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.

Co je to vlastně tofu?

Co je to vlastně tofu?

  • Sójová bílkovina nebo jinak řečeno sójový sýr tofu vzniká vysrážením sójového mléka pomocí různých syřidel (většinou mořskou solí nigari nebo sádrou).
  • Díky vysokému obsahu bílkovin tofu používáme jako zdravou náhražku masa, ale hodí se i do sladké kuchyně.
  • K dostání je nejen obyčejné (natural) tofu, ale mnoho marinovaných, zauzených či jinak ochucených druhů.
  • Tofu seženete v různých konzistencích – nejznámější je tuhé (bavlněné) tofu, které připomíná sýr, ale najdete i speciální měkké (hedvábné) tofu, které má konzistenci pudinku.
  • Tofu je před přípravou třeba zbavit přebytečné vody. Můžete ho zabalit do savých ubrousků nebo utěrky a zatížit, aby se z něj uvolnil nálev. Pak bude pevnější, a také se do něj lépe vstřebá marináda či omáčka.

Zdroj: časopis Vlasta, Vlasta.cz, časopis Gurmet