Termínem anémie označují lékaři stav, kdy v krvi chybí hemoglobin. Ten na sebe váže kyslík, který je nezbytný pro fungování veškerých tkání. Pro tvorbu tohoto krevního barviva je stěžejní dostatek železa, ale i vitaminu B12 nebo kyseliny listové. Jejich nízký příjem může být příčinou chudokrevnosti. Může jít ale i o závažnější zdravotní komplikaci – útlum kostní dřeně, případně o vliv některých léků nebo dědičnou mužskou záležitost – hemofilii. Příčinu ukáže krevní obraz. Chudokrevnost může být způsobena i náhlou ztrátou krve – při zranění, velké operaci, ale také při silné menstruací. Při ní ženy běžně ztratí cca 40 ml krve, při abnormálně silném měsíčním krvácení to může však být až dvojnásobek.

V těhotenství

Že krvácíte více, než je u žen běžné, poznáte podle toho, že krvácení trvá déle než sedm dní, musíte měnit hygienické potřeby i dříve než za hodinu (případně i během noci) a v menstruační krvi se objevuje velké množství sraženin. Pomoci může hormonální antikoncepce i nitroděložní tělísko. A také bylinky, to je ale běh na dlouhou trať. S nedostatkem železa se potýká celá řada těhotných. Nedávná švédská studie naznačila souvislost mezi anémií do 30. týdne v těhotenství s pozdějším autismem či ADHD u dětí. Zvlášť pečlivě by měly hladinu železa sledovat matky starší pětatřiceti let.

Vegetariáni, pozor!

Nejběžnější příčinou anémie je však nedostatek železa ve stravě. Velký pozor by si měli dávat vegetariáni a vegani. Důležitým zdrojem železa je totiž červené maso. Nahradit ho můžou luštěniny, červená řepa, rajčata, ředkvičky, hrášek, dýňová a slunečnicová semínka, borůvky, rakytník, sušené švestky, oves nebo fazole mungo. K dostání jsou i výživové doplňky s obsahem železa a dalších potřebných látek i preparáty, které zvyšují schopnost tenkého střeva vstřebávat železo. Myslete ale na to, že se železem můžete i fatálně předávkovat. Doplňky stravy si proto nikdy neordinujte sami a pečlivě je schovávejte před dětmi.