Zatímco klimakterium se nevyhne žádné ženě, andropauza postihuje jen zhruba 40 procent mužů mezi čtyřicítkou a šedesátkou. Mnoho napovědí změny v psychice, muži jsou podráždění, vztahovační, mají pocit, že již nezvládnou vše, co dříve. Někdy se přidává také deprese, někdy dokonce návaly podobné těm ženským. Typické jsou i problémy s erekcí.

Andropauza je důsledkem úbytku mužského pohlavního hormonu testosteronu, jehož množství se začíná snižovat již po třicítce, zhruba o deset procent za deset let.

Proč je na tom někdo hůře

„U mužů se tento proces označuje také zkratkou PADAM, což je z angličtiny a znamená to částečný androgenní deficit stárnoucích mužů. Na rozdíl od ženského přechodu není spojen se ztrátou plodnosti,“ vysvětlil Luděk Daneš z pražského Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty.

To, jak se bude muž v tomto období cítit, hodně záleží i na jeho životním stylu: špatná životospráva, kouření a pití alkoholu spolu s nedostatkem pohybu příznaky zhoršují. Škodí totiž kardiovaskulárnímu systému, a tím i prokrvení varlat a nadvarlat, kde se tvoří testosteron. Nejde přitom jen o sexuální život, úbytek testosteronu s sebou nese rovněž úbytek svalů a síly. Do jisté míry je takový vývoj normální, ale pokud muže obtěžuje či mu zhoršená kvalita života vadí, měl by navštívit odborníka, například urologa, sexuologa nebo androloga.

„U mužů v přechodu často dochází ke snížení fyzické výkonnosti, běžným symptomem je také erektilní dysfunkce, snížené libido a přibývání na váze,“ popisuje projevy andropauzy sexuolog Pavel Turčan.

Léčba ano, ale jen pro někoho

Léčba spočívá v tlumení příznaků andropauzy, ale lze ji též zaměřit přímo na příčinu těchto potíží a dodávat mužům chybějící mužské hormony. Ty by však měly být podávány až po důkladném zvážení zdravotního stavu.

Hormony potřebuje jen menší část z mužů, kteří se na lékaře obracejí s podobnými potížemi. Pro některé se léčba přímo nehodí – jde o muže se zhoubným onemocněním prostaty, prsu a hypofýzy a o ty, kteří trpí spánkovou apnoe, to znamená krátkými výpadky dechu během spánku.

Hormonální léčbu navíc nelze považovat ani za všelék. Pokud je nějaký muž od přírody spíše pesimista, nemusí mít jeho špatná nálada s andropauzou nic společného a nemá smysl, aby užíval hormony.

Týká se to i vás?

Symptomy andropauzy se objevují ani ne u poloviny mužů, obvykle mezi 50. a 60. rokem života. Dotyčný se může potýkat s náhlými změnami nálad, návaly horka, sníženým libidem, únavou, depresí či nespavostí. Častými problémy jsou rovněž potíže se soustředěním nebo zhoršenou pamětí, a to více než už žen ve stejné věkové kategorii. V některých případech může andropauza dokonce zvyšovat riziko mrtvice.

Všímáte si na sobě některého z těchto projevů? Otestujte se, zda se zrovna vás andropauza neboli mužský přechod netýká. Odpovídejte ano či ne, sečtěte celkový počet odpovědí ANO.

  1. Je vám více než 50 let? ANO / NE
  2. Trpíte náhlými změnami nálad (například podrážděností, úzkostí)? ANO / NE
  3. Stává se vám, že často zapomínáte důležité věci? ANO / NE
  4. Všimli jste si příbytku na váze? ANO / NE
  5. Budíte se v noci často nebo se vám špatně usíná? ANO / NE
  6. Snížila se vaše chuť na sex nebo prožitek z něj? ANO / NE
  7. Zaznamenali jste zvýšené pocení? ANO / NE
  8. Dělá vám problém soustředit se? ANO / NE
  9. Docházíte často na malou (více než sedmkrát za den)? ANO / NE
  10. Pozorujete na svém těle výraznější úbytek svalové hmoty? ANO / NE

Vyhodnocení testu:

ANO 0–3

Zdá se, že vás andropauza ještě nedostihla. Mužský přechod někdy může nastat i bez průvodních symptomů.

ANO 4–6

U vás už se projevují některé symptomy typické pro nástup andropauzy. Domluvte si konzultaci s lékařem, který andropauzu potvrdí či vyvrátí. Společně pak můžete hledat možná řešení pro zmírnění projevů mužského přechodu.

ANO 7–10

Je vysoce pravděpodobné, že už procházíte andropauzou, která vám znepříjemňuje život. Navštivte lékaře, který vám poradí, jak zvládat projevy mužského přechodu. Pozor, některé z uvedených příznaků mohou být signálem vážnějších problémů a není dobré je podceňovat.

Bacha na stres

V případě, že chcete mít opravdu jistotu, zda se vám přechod blíží nebo zda už se v něm nacházíte, je vhodným řešením nechat si hladinu testosteronu vyšetřit z odběru krve, nejlépe u sexuologa či androloga. Ať už vám vyšel jakýkoliv výsledek, je dobré o své tělo pečovat a příznaky, třeba i preventivně, zmírňovat. Díky úpravě životního stylu lze hladinu hormonů stabilizovat. Proto většina lékařů doporučuje dbát na zdravý životní styl.

„Pomáhá hlavně změna jídelníčku, zvýšení fyzické aktivity, zanechání kouření, omezení alkoholu a dodržování dostatku odpočinku,“ doporučuje Pavel Turčan. V neposlední řadě je nezbytné odbourat stres, který dlouhodobě narušuje hladinu hormonů v těle. Právě muži v dlouhodobém stresu patří v tomto ohledu do rizikové skupiny. Důležité je tedy dopřávat si dostatečně dlouhý a kvalitní spánek – ideálně 8 hodin –, protože testosteron se v těle tvoří zejména v nejhlubší fázi spánku.

Zdroj:

https://www.nhs.uk/conditions/male-menopause/

tiskové podklady České společnosti pro menopauzu a andropauzu