Chvíli to vypadalo, že se v žádném jiném jazyce nevyskytuje. Až kamarád David, který v německy mluvících zemích vychodil střední školu, mi prozradil, že tam se ujalo taky. Slováci říkají Klame ako starý somár. Angličané Liar, liar, pants on fire – což hodně volně přeloženo znamená, Lháři, koudel u zadku ti hoří. Francouzi mají taky trefná přirovnání k pohádkářům. Pobavilo mě jejich Lže jako trhač zubů, protože i mně při každé extrakci tvrdili, že to vůbec nebolí. V zemi galského kohouta používají ještě Lže, jako když dýchá. I toho jsem byla v životě mockrát svědkem.

Vyčetla jsem, že u nás se rčení Lže, jako když tiskne vyskytuje již od časů Karla Havlíčka Borovského a že vzniklo jako reakce na tehdejší nevalnou úroveň novinářského řemesla. Jestli to tak je, jsem bohužel neměla jak ověřit, neboť časy Borovského žádný z mých přátel nezažil. Z českého prostředí bohužel nezmizelo. A další historický vývoj může za to, že se rozšířilo. Možná si ještě pamatujete, jak se před rokem 1989 říkalo, že Československá televize lže, jako když Rudé právo tiskne. Jiný výklad ale zní, že pro někoho je vyřčení lži stejně jednoduché, jako je papíru šumák, když na něj někdo napíše smyšlenku.

Trvám na tom, že správné je nelhat. Jsou situace, kdy jsem schopná pochopit, že někdo lže. U malých dětí a taky u puberťáků, kteří se bojí trestu a nejsou ještě schopní čelit následkům. Už méně jsem tolerantní ke lžím ve vztazích a velmi malé pochopení mám ke lžím politiků a jiných autorit. Když někdo lže v dospělosti, nechová se správně, a je to proto, že se choval ještě méně správně předtím a chce se vyhnout následkům. A to nemusí být hned vězení. Stačí ostuda, nepříjemná atmosféra, nedůvěra… to všechno dospělý lhář riskuje, když je jeho lež odhalena.

Lhaní není správné, ale každý obviněný se u soudu může hájit všemi prostředky. Může i lhát. Za jistých okolností. Může lhát tam, kde touto skutečností nenaplňuje žádnou skutkovou podstatu trestného činu. Tedy nesmí vystavit někoho jiného riziku trestního stíhání. Nesmí k nepravdivým tvrzením ve svůj prospěch (a neprospěch někoho jiného) navádět žádného ze svědků. Protože když u soudu lže svědek, dopouští se trestného činu křivé výpovědi. Což je důvod, proč u soudů rodinní příslušníci mlčí a využijí právo nevypovídat. Když lže obviněný, je to jeho způsob obhajoby.

Trestné lhaní obviněných není, někdy se díky němu dočkají i osvobozujícího rozsudku. I Andrej Babiš takový rozsudek slyšel od soudce Šotta minulý týden. Jenže je to výhra? Ukázalo se přece, že lhal. To je pořád docela velká ostuda. Nebo už ne?

ALENA NĚMEČKOVÁ

ALENA NĚMEČKOVÁ

Začínala v Lidových novinách a od roku 2014 je šéfredaktorkou Vlasty. Je stále vdaná za prvního muže, má syna, dvě dcery a od loňska psa Edu. Miluje hudbu, knihy, kino, divadlo, pokojovky i rozkvetlý balkon, horké černé kafe a karamely.

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články