Denně ztratíme padesát až sto vlasů, ale v drtivé většině je každý vlas nahrazen novým. Bohužel to ale neplatí u všech. Někteří lidé ztrácejí vlasy v extrémní míře a postupem času mohou dospět k částečné nebo úplné plešatosti. Podle Americké akademie dermatologie trpí asi 40 procent žen ve věku 40 let nadměrným vypadáváním vlasů. Je to ohromující číslo vzhledem k tomu, jak málo se o alopecii mluví, ve srovnání s plešatostí mužů. Mužská pleš je považovaná za „normální“ a nikdo se nad ní nepozastavuje (snad jen muži samotní). Když ale o vlasy přicházejí ženy, raději tiše trpí. Je proto úžasné, že stále víc celebrit veřejně odhaluje, že i ony trpí alopecií. A hlasitě tak dávají jasný signál ostatním ženám, že v tom nejsou samy.

Příčiny onemocnění

Existuje mnoho druhů alopecie. „Může být fyziologická u mužů, která je geneticky daná a je závislá na hormonálních hladinách. Přenáší se z generace na generaci. Má typické rozložení – kouty, temeno hlavy, postupně se rozšiřuje. Pak existuje alopecie patologická, ložisková, která se objevuje jen v malých oblastech nebo v celé kštici. To je záležitost pro dermatologa a tato forma postihuje i ženy. Patologická forma bývá způsobená toxickými vlivy, autoimunitním onemocněním nebo také po léčbě cytostatiky při léčbě rakoviny,“ vysvětluje praktický lékař Ondřej Sobotka. Dalšími důvody, proč u žen začnou vlasy nadměrně vypadávat, je také stres, hormonální změny po těhotenství a porodu, nevhodná strava, menopauza i nešetrné zacházení. „Porod, kojení, spánková deprivace a hormonální změny zatěžují organismus. V reakci na to tělo šetří energii a zdroje hledá v oblastech s nízkou prioritou, jako je například růst vlasů,“ vysvětluje dermatoložka Lindsey Bordone. Alopecie neznamená vždy jen ztrátu vlasů, ale taky tělesného ochlupení a může postihovat řasy i obočí.

Léčba nejistá

Asi to nebudete chtít slyšet, ale v současnosti neexistuje žádný lék, který by mávnutím proutku plešatění zastavil a alopecii vyléčil. Odborníci doporučují především prevenci dalšího masivnějšího vypadávání vlasů. Lékař Ondřej Sobotka jako vhodnou prevenci radí nepo užívat agresivní barvy na vlasy, vyvarovat se všeobecně toxických látek, jako je kouření a tak podobně. Každopádně čím dřív začnete vypadávání vlasů řešit, tím lépe. Existuje spousta možností, které mohou vypadávání vlasů zmírnit. Na většinu potíží s padáním vlasů „zaberou“ kvalitní dermokosmetické přípravky, z nichž některé obsahují i kmenové buňky, a tím podporují růstovou funkci vlasových váčků.

„Reverzibilní lokální výpadek čili alopecii může vyřešit transplantace vlasů, pokud však mluvíme o alopecii totalis, zde není pomoci,“ dodává tricholožka Lenka Kašpaříková.

Mezi další pomocníky v léčbě alopecie patří různé injekce, léky potlačující reakce imunitního systému, světelná terapie, užívání probiotik, dieta bohatá na antioxidanty či jemná masáž hlavy. Zkusit můžete i aromaterapii, akupunkturu či mikrojehličky. Neuškodí, když upravíte i jídelníček a zařadíte do něj také selen, vitaminy skupiny B a zinek. Třeba mně „béčko“ po covidu zabralo. Nejdřív jsem vlasy zkrátila na minimum a zhruba po půl roce užívání vitaminu B mi vlasy zase začaly pomalu růst. A ještě jedna rada. Když si myjete vlasy, nepoužívejte horkou vodu, moc za vlasy netahejte a raději je hýčkejte.

Koho ze slavných trápí alopecie

Koho ze slavných trápí alopecie

Jada Pinkett Smith

Když na letošním předávání Oscarů na pódiu udeřil Will Smith moderátora Chrise Rocka poté, co si komik utahoval z plešatosti Willovy manželky Jady, vyvolalo to doslova lavinu na sociálních sítích. A taky to otevřelo tabuizované téma alopecie. Herečka začala otevřeně o nemoci mluvit v roce 2018 a svůj boj popsala jako „děsivý zážitek“. Nakonec rezignovala a hrdě teď nosí hlavu bez vlasů.

Tyra Banks

V roce 2011 pro Wall Street Journal supermodelka a moderátorka Dancing With The Stars mluvila o tom, nakolik stres ovlivňuje průběh alopecie, kterou trpí. „Jak to říct, aniž bych se hned nerozbrečela? Jakmile jsem ve stresu, alopecie se zhorší.“

Viola Davis

V pouhých 28 letech přišla nejlépe placená televizní hvězda kvůli alopecii o většinu svých vlasů. V rozhovoru pro časopis Vulture prozradila, že si nejprve všimla, že má na temeni pleš, a později zjistila, že to souvisí se stresem. „Nosila jsem nejdřív paruky jako berličku, protože jsem zoufale toužila, aby si lidé mysleli, že jsem krásná. Ale pak jsem se rozhodla přijmout to, kým jsem. Odhalila jsem sebe sama a konečně mám pocit osvobození.“

Selma Blair

Herečka v magazínu People prozradila, že si v roce 2011, tři měsíce po porodu syna, všimla nadměrného vypadávání vlasů. Prodlužování vlasů odmítla a raději se smířila s tím, že teď prostě moc vlasů nemá.

Naomi Campbell

Když se pozorně podíváte na fotografie z roku 2010, na některých je vidět ustupující vlasová linie a lysiny. Modelka trpí trakční alopecií, která je způsobená častým prodlužováním vlasů. V rozhovoru pro Evening Standard řekla, že roky prodlužování způsobily nevratné škody. „Jsem už opatrnější v péči o vlasy, takže mi zase dorostly.“

ZDROJ: vlasta.cz

https://www.kapyderm.cz