„Matěj měl po několika mladických avantýrách konečně vážnou známost. Jasně, jako každá máma jsem si představovala pro svého syna – jedináčka – krasavici inteligentní, tolerantní, milující a hlavně perfektní mámu pro má vnoučata,“ říká s hořkostí v hlase Adéla. „Martina se sice mé vysněné snaše příliš nepodobala, do krásky měla daleko, ale hloupá nebyla a Matěje milovala až za hrob. Alespoň jsem si to myslela. I Matěj vypadal spokojený, a dokonce se začalo mluvit o svatbě.“ Mladí dostali od rodičů Martiny malý byt v centru Mariánek a vše se zdálo být na obláčku. Mluvili o tom, že se co nejdříve sestěhují. Prvotní zamilovanost už sice vyprchala, tedy alespoň Matěj přestal před rodiči projevovat intenzivní náklonnost k partnerce, ale Adéla to brala jako další fázi zajetého vztahu. A pak přišla oslava padesátin, která jako mávnutím proutku všechno změnila.

Osudové narozeniny

„V létě jsem pořádala narozeninový večírek u příležitosti padesátin u nás na chatě. Pozvala jsem samozřejmě celou rodinu a spoustu přátel, nechyběla ani moje nejlepší kamarádka Jarka. Je stejně stará jako já, rozvedená a má dva kluky, puberťáka a třiadvacetiletého vysokoškoláka, skoro stejně starého jako Matěj. Vždycky jsme si hodně rozuměly, kluci si jako malí spolu hráli. Zábava plynula, byla legrace. Pozdě večer si pár lidí sedlo na zahradě k ohni a Jarka se uvelebila vedle Tomáše, popíjela a byla hodně veselá. Zábavným historkám, kterými bavila celou společnost, se všichni smáli a výtečně se bavil i Matěj. Vlastně jsem ho dlouho neviděla takhle uvolněného, až mě to překvapilo, evidentně nejen mě.

Martina se krčila vedle něho pod dekou, jen přihlížela a mračila se. Když jsem se jí ptala, co se děje, nenápadně mi pošeptala, že jí Jarka vadí a že vůbec nechápe, co na ní Matěj vidí.“ Adéla se snažila svoji budoucí snachu uklidnit. „Prosím tě, neblázni, Jarka je holt živel a Matěj se baví, bere ji jako svoji tetu. Ona ho zná od mimina, na ni přece nemůžeš žárlit.“ Martina ještě chvíli vydržela u ohně, ale pak se radši odebrala spát. „Druhý den jsme uklízeli pomejdanovou spoušť a Martina byla celá nesvá, dokud Jarka nenasedla do auta a nezmizela. Matěj jí pomohl s taškami a u auta si ještě chvilku povídali, ale já v tom opravdu nehledala nic zvláštního,“ říká Adéla. „Pak odjeli i mladí a my se zhruba čtrnáct dní neviděli ani jsme si nevolali.“

Něco se děje

A pak se jako první ozvala Martina. Chtěla s Adélou mluvit mezi čtyřma očima. „S Matějem se něco děje, vůbec mi nepomáhá s bytem, je pořád někde s kamarády a radši než se mnou je u vás,“ smutnila. To Adélu zarazilo, protože Matěje viděla naposledy na oslavě a dvakrát se potkali jen mezi dveřmi, když si odvážel nějaké věci. Myslela si, že už je stabilně u Martiny a postupně se stěhuje. Tak kde tráví večery a noci? „Šla jsem se Matěje zeptat, co se děje, ale ten mě odpálkoval,“ říká Adéla. „Mami, jsem dospělej, jestli sis nevšimla. Nic ti do toho není!“ A aby toho nebylo málo, oznámil Adéle, že on se stěhovat do Mariánek nechce. A nebude. Adéla poprosila manžela, ať si s Matějem promluví, a tak s ním zašel na pivo… „Vím všechno, ale líbit se ti to nebude!“ řekl Adéle manžel po návratu z hospody. „Matěj chodí s Jarkou a vážně uvažuje o tom, že se k ní nastěhuje. Ona mu to prý sama nabídla…“ Adéla vyvalila oči, nemohla tomu uvěřit. „S mojí nejlepší kamarádkou? Svedla mi syna? Že se nestydí! Spustila jsem lamentaci, ale muž mě zarazil.“ „Není to přece jen její vina. Matěj je dospělý… Je to jeho život.“

Ta mrcha!

Jenže Adéla se s tím nedokázala vyrovnat. Několikrát o tom mluvila s Matějem. Ten ale na nic neslyšel, jen opakovaně tvrdil, že to, s kým bude, je jen a jen jeho věc. A že Jarka za nic nemůže, že se do sebe zamilovali, a pokud to Adéla nepochopí, nic s tím neudělá. Zkoušela promluvit i s Jarkou, ale ta se jí po posledním nepodařeném telefonátu začala vyhýbat. „Já vím, že se to nemělo stát, ale stalo se… My jsme se do sebe s Tomášem zamilovali, tak to zkus pochopit,“ komentovala situaci.

Adéla nastalou situaci vnímá jako katastrofu. Zlobí se na Matěje i na Jarku a nedokáže si představit, že by se všichni společně sešli na chalupě nebo při večeři a navzájem se respektovali. Chce, aby byl její syn šťastný a spokojený, ale zároveň je přesvědčená, že to takhle v pořádku není. Neumí Jarku přijmout jako jeho partnerku a upřímně ji nenávidí za to, jak rozbourala jejich do té chvíle fungující rodinu. A bojí se, že už se vztahy nikdy neurovnají.

Názor odborníka: Psychoterapeut Karel Fišer, člen České asociace pro psychoterapii

Názor odborníka: Psychoterapeut Karel Fišer, člen České asociace pro psychoterapii

Dokážu si dobře představit, že situace je pro paní Adélu velmi zatěžující. V momentě, kdy se zdálo, že se její jediný syn osamostatní a začne žít s přítelkyní, se tato vize nenaplnila. Místo toho se syn seznámil s nejlepší Adélinou kamarádkou, navíc v matčině věku. Jako rodiče chceme pro své děti to nejlepší. Dost často můžeme mít tendence vnutit svým nejdražším představu toho, co je podle nás pro ně dobré. Adélu by třeba čekala konfrontace s realitou i v případě, kdy by se její syn oženil a odstěhoval k tehdejší přítelkyni do Mariánek. Umět včas a dobře pustit milované dítě z hnízda je jedna z výzev zralé dospělosti. Zvládnout tento důležitý předěl v životě rodiče i dítěte nebývá jednoduché ani pro jednoho z nich. Pro dobrý život obou je to však moment, bez kterého to nejde.

Vztahy mladších partnerů se staršími partnerkami bývají velmi stabilní. Setkáváme se s nimi stále častěji nejen ve svých sociálních bublinách, ale i ve veřejném prostoru. Asi nejznámější je nyní dlouholetý vztah francouzského prezidentského páru. Největší překážkou těchto vztahů bývají předsudky a naučené reakce okolí. Ty však mohou být také dobrým prubířským kamenem vztahu.

Důležitý pro všechny zúčastněné nyní bude čas. Ten ukáže, zda Matěj v Jarce doopravdy našel partnerku do života anebo si svůj separační proces bude muset odžít právě s ní. Paní Adéla tak bude mít příležitost dát všemu, co je pro ni v současné době „katastrofou“, prostor a vše pro sebe zpracovat. Možná když situaci zvládne vnímat tak, že nejde o naschvál, zradu, či dokonce krádež syna, uleví se jí. Když pak uvidí, že její kamarádka syna „neodtáhla“ a Matěj si s ní „nezničil život“, ale právě naopak, pochopí to, co se jí oba dva snaží říct už teď.

Kontakt: www.karelfiser.cz