1. Moc ovoce

Ovoce je zdravé, o tom není pochyb. Zásobuje tělo potřebnými vitaminy, antioxidanty a minerálními látkami, proto nesmí v našem jídelníčku chybět. Dejte si jen pozor, po jakém druhu ovoce nejčastěji saháte. Například takové banány, hrozny, višně nebo švestky obsahují spoustu cukru a jejich energetická hodnota ve 100 gramech je přibližně 60 kcal. Naproti tomu pomeranče, melouny, jahody nebo grepy můžete jíst zcela bez obav.

2. Tekuté kalorie

Nejsou to pouze plechovky s energetickými drinky nebo sycenými limonádami, které obsahují stejně kalorií jako 250 g drůbeží šunky nebo 50 g ementálu, tikající bombou jsou i ovocné džusy, ledové čaje v PET lahvích, víno nebo pivo. Když už si potřebujete zchladit hrdlo, nalijte si sklenici domácí citronové či okurkové limonády bez cukru, vychlazeného neslazeného čaje nebo vinného střiku (poměr sodovky a suchého bílého vína by měl být 2 : 1).

3. Nepravidelnost

Základem hubnutí i zdravého stravování je pravidelnost. V ideálním případě by měl jídelníček obsahovat tři hlavní jídla a dvě malé svačinky ve formě ovoce, cereální tyčinky, oříšků nebo jogurtu, a to v rozestupu přibližně tří hodin. Tělo si tak přivykne na pravidelný a přiměřený příjem jídla a nebude mít tendenci ukládat si zásoby na „horší časy“.

4. Bez pohybu

Cvičení je spjato jak se zdravým životním stylem, tak s hubnutím. Místo držení přísných diet a trápení se hlady je mnohem lepší a zdravější dát si jogurt s vločkami nebo celozrnný rohlík s lučinou a k tomu alespoň třikrát týdně vyrazit za sportem.

5. Skryté tuky

Je samozřejmé, že při dietě si nedáte k obědu vepřo-knedlo-zelo, smažák s hranolky nebo svíčkovou se šesti. Jenže velké množství tuků a kalorií je skryto i v potravinách, které se tváří jako zdravé a dietní. Jsou to například arašídy, para a vlašské ořechy, mořské uzené ryby, tavené a pozdě zrající sýry, mleté a vepřové maso, ovocné jogurty nebo pečivo z listového těsta.

6. Bez večeře

Mnoho z nás má zakořeněnou představu, že pokud chce zhubnout, nesmí jíst večer. Ve skutečnosti je ale utrum po odbití páté hodiny zcela zbytečné. Celovečerní hladovění nepřeje hubnutí ani zdraví. S kručícím žaludkem se špatně usíná i spí, což má za následek, že se druhý den probudíte unavení a podráždění. Večeřet byste proto zcela jistě měli. Ale co? Poslední jídlo byste si měli dopřát zhruba tři až čtyři hodiny před ulehnutím, ideální je lehký zeleninový salát s plátkem libového masa nebo grilované ryby, pečené brambory se šunkou a špenátem, zeleninové rizoto nebo lehký těstovinový salát s tuňákem.

7. Jen zelenina

Postavit celý jídelníček výhradně na zelenině je hloupost. Zelenina, zvláště čerstvá, by měla tvořit základní pilíř zdravého jídelníčku, ale vynechat všechny ostatní druhy potravin je dokonce nebezpečné. Vaše tělo by velmi brzy začalo postrádat mnoho důležitých prvků, zvláště bílkoviny a sacharidy, což může vést k nezvladatelné únavě, oslabení imunity, otokům končetin a depresivním stavům. Pozor si dejte také na sladkou zeleninu typu kukuřice, hrášek nebo karotka, mraženou a konzervovanou zeleninu nejezte pro jistotu vůbec.