1. Příliš málo jídla

Jednou z nejčastějších chyb, které se ve svých dietních začátcích dopustí snad každý člověk, je hladovění. Zní to celkem logicky. Nebudu jíst – zhubnu. Budu jíst – nezhubnu. Jenže správná logika tkví v něčem úplně jiném. Jestliže člověk nemá pravidelnou stravu, bazální metabolismus se zásadně zpomalí a veškerou energetickou hodnotu si pak bude ukládat mnohem důkladněji. Zatímco pokud budeme jíst pravidelně, pětkrát denně, bude energii stále spotřebovávat.

Navíc lidé, kteří se snaží dodržovat tyto hladovky, svou snahu o zhubnutí většinou často pohřbí tím, že se večer přejí. Jakkoli totiž mají vůli sebepevnější, tělo si o to jídlo prostě řekne. Jenže tím, že tělu chybějí všechny živiny, sní pak člověk vše, co mu přijde pod ruku.

2. Příliš málo sacharidů

„Spousta žen řeší hubnutí tak, že úplně odbourají přílohy a pečivo, případně jich jedí minimum. Což skutečně může vést k hubnutí, ale není to vhodný způsob,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím.

Podle ní se relativně často následně ukáže, že tyto ženy ve snaze mít doporučovaný dostatečný příjem bílkovin jedí příliš mnoho tuků z masa, uzenin a mléčných výrobků. Má nicméně smysl hlídat i příjem sacharidů, a když už něco vyloženě sladšího, dejte si to spíše v první polovině dně.

3. Tmavé pečivo je vždycky v pořádku

Zatímco bílý rohlík byste do pusy nevzala, tmavého pečiva se nebojíte? Tak snadné to bohužel není – už proto, že zdaleka ne všechno pečivo nabízené jako tmavé nebo cereální skutečně je z tmavé mouky. Může být například obarveno karamelem, jako například populární tmavé kaiserky. Daleko větší jistotou je například tmavý žitný chléb.

Ani tak ho však nemůžete jíst bez omezení, bílé pečivo má na váhu stejně kilojoulů jako světlé – někdy dokonce ještě více kvůli obsaženým semínkům. Jeho výhodou je, že obsahuje prospěšné živiny a také vás mnohem lépe zasytí.

Co z toho plyne? Pokud máte chuť na rohlík s máslem, klidně si ho po ránu občas dejte, třeba jen půlku. A s máslem to taky nepřehánějte.

4. Ochutnávejte jen jednou

Dejte si pozor na neustálé uždibování a ujídání něčeho. Jestliže vás mezi jídly honí mlsná, snažte se všechny poživatiny dát mimo dosah rukou. Neustálé cesty do ledničky s vidličkou v ruce, kde si uždibnete trochu zapečených brambor, jež máte na druhý den k obědu, nejsou příliš dietní.

Do tohoto ujídání se počítají i ochutnávky během vaření. I když to možná budete chtít popřít, někteří z nás jsou schopni během přípravy pokrmu sníst celou, byť malou porci. Když si pak naloží na talíř další, energetický příjem už je přílišný. Ochutnávat je nutné, ale vezměte si na to malou čajovou lžičku, na ni se toho vejde přece jen méně. A stačí jednou.

5. Pozor na zdravé, bio a dia

Při správném výběru dietního jídla si také dávejte pozor na označení potravin. Lidé často zaměňují „zdravé“, „bio“ a „dia“ za „dietní“. To, že je něco zdravého, ještě neznamená, že po tom zhubnete. Třeba ovoce je skvělé, plné vitaminů, ale když chcete shodit, není zkrátka záhodno sníst večer na posezení třeba kilo hroznového vína a k tomu banán. Stejně je na tom bio.

Dia potraviny jsou kapitolou samy o sobě. Tyto výrobky jsou určeny v první řadě lidem s cukrovkou a rozhodně to neznamená, že jsou dietní. Mají většinou stejnou nebo podobnou energetickou hodnotu jako normální jídlo. Rozdíl je v tom, že dia potraviny nesmějí obsahovat jednoduché rafinované cukry, tedy sacharózu, a ty jsou nahrazovány fruktózou.

6. Bacha na sýry

Milujete sýry, a jelikož se jich nechcete vzdát, zaměnili jste ty běžné za méně procentní? Asi vás nepotěšíme informací, že i ty dvacetiprocentní – které už na chuť nejsou nic moc, a tak má člověk pocit, bůhvíco nedělá pro své zdraví – jsou pozoruhodně kalorické. Takový sýr obsahuje pořád dvakrát až třikrát více energie než kuřecí šunka, aniž by vám dodal více bílkovin. Jeho výhodou je vyšší obsah vápníku, ale ten můžete získat i jinak. Moc dietní není ani mozzarella, i když ve srovnání s různými camemberty je to samozřejmě ztělesněná štíhlá linie. Na sýry zkrátka pozor!

7. Neumíme pít

Při hubnutí, respektive vždy když chcete přejít na zdravý životní styl, platí, pokud jde o tekutiny, jedna zásada: více vody, méně všeho ostatního. Je to samozřejmě trochu zjednodušující, nicméně je dobré vědět, že přiměřený příjem tekutin přispívá k dobré výkonnosti našeho metabolismu. A že kdo málo pije, má tendenci místo toho spíše jíst – a to nechcete.

S příjmem vody to přitom není potřeba přehánět – na nedávné doporučení o mnoha litrech denně můžete zapomenout, většinou stačí plus minus dva litry. Naopak se snažte omezit slazené nápoje, včetně například džusů, a alkohol.