Aromaterapie

Většina z nás, když se schyluje k prvnímu náznaku návalu migrény, sáhne po krabičce s pilulkami. Od té bychom však měli dát ruce pryč a otevřít ji až tehdy, když už nebude opravdu zbytí. Místo růžových tabletek si raději kupte aromalampu a vonné olejíčky, protože právě bylinky a způsoby jejich aplikace dokážou od bolesti hlavy ulevit. Pro inhalaci se doporučuje eukalyptus, meduňka, máta, růžové dřevo nebo tymián, na masáže spánků je ideální heřmánek a rozmarýn, relaxační koupel je nejlepší v levanduli, mandarince nebo mateřídoušce.

Biofeedback

Poslední studie dokazují, že biofeedback může být efektivní metodou pro léčbu migrén a tenzních bolestí hlavy. „EEG biofeedback je psychoterapeutická metoda, která umožňuje člověku ovládat jeho mozkové vlny,“ říká psychiatrička Eva Nosková. Pomocí elektronických senzorů jsou monitorovány tělesné funkce, které jsou počítačem zpracovány a následně vedeny zpět do těla pacienta pomocí zvuků nebo počítačových obrázků. „Cílem je naučit lidi kontrolovat tělesné reakce, zejména uvolnit ztuhlé svaly, což vede k eliminaci vzniku migrén,“ dodává německý neurolog a psychoterapeut Peter Kropp, který se svým týmem vedl dlouholetou studii na lékařské fakultě v Rostocku. Biofeedback nachází uplatnění také při léčbě oběhových poruch, depresí, bolestí krku a zad.

Jednoduché potraviny

Bolest hlavy bývá někdy způsobena hladem nebo konzumací příliš ostrých a těžkých jídel. Pravidlo číslo jedna zní: jíst pravidelně. Při dlouhých intervalech mezi jídly klesá hladina krevního cukru, což může způsobit právě nepříjemné bolesti hlavy. Konzumovat byste měli zejména potraviny bohaté na vitamin E, což je například avokádo, ořechy, semínka, luštěniny, vhodné jsou také brambory, pečivo z žitné mouky, rýže a dušené drůbeží maso. Od čeho naopak dát ruce pryč? „Nevhodná jsou nakládaná jídla, ostré omáčky, glutaman, masox, konzervanty, barviva, kečupy, zralé sýry nebo čokoláda,“ upozorňuje neuroložka Věra Peterová ze zdravotnického zařízení Poliklinika I. P. Pavlova.

Strečink

Účinně pomáhá speciální metoda, složená z jednoduchých cviků. Vymysleli ji v 80. letech neurologové z Kalifornie. Od té doby se díky ní zbavilo chronických bolestí hlavy přes 80 procent postižených. Jak cvičit?

Sedněte si vzpřímeně na židli a proveďte následující cviky:

1. Otočte hlavou doleva, jako byste se chtěli podívat přes levé rameno.
2. Dlaň levé ruky si dejte na pravou tvář a palec pod bradu. Velice jemně tlačte hlavu doleva.
3. Zároveň položte pravou ruku shora na hlavu tak, aby se prostředník pravé ruky dotýkal horní části levého ucha.
4. Velice jemně tlačte pravou rukou hlavu dolů směrem k hrudi. Těsně před tím, než vám bude cvik nepříjemný, zastavte pohyb a vydržte deset sekund v dané poloze. Potom se uvolněte.
5. Zopakujte totéž na pravou stranu.
6. Opakujte ještě dvakrát na každou stranu.
Celý postup zabere cirka dvě minuty.
Pro zbavení chronických bolestí hlavy z napětí provádějte sérii těchto cviků každé dvě hodiny. Až bolesti ustoupí, opakujte strečink dvakrát denně jako prevenci.

Akupunktura

Podle tradiční čínské medicíny jsou za bolesti hlavy odpovědná játra a žlučník. „Za typickou bolest poloviny hlavy, kdy vám ostře vystřeluje jen za jedním okem a šíří se do spánku, je odpovědná nerovnováha žlučníku a jeho akupunkturní dráhy, probíhající boční stranou hlavy,“ vysvětluje lékař, fyzioterapeut a odborník na čínskou medicínu Marek Majerčík. Příčinou této nerovnováhy bývá přetěžování jater mastnými a smaženými jídly, ale také negativní emoce, například vztek, závist nebo agrese. „Nahromaděná negativní energie spojkami přenáší do dráhy žlučníku a způsobuje poruchy toku energie. To pak vede k úporným a rozpínavým bolestem hlavy.“ Vpichováním drobných akupunkturních jehliček do bodu blízko ohniska bolesti na stejné straně těla vede k uvolnění endorfinů a enkefalinů – hormonů, které přirozeně potlačují bolest. Pravidelná léčba akupunkturou je tak efektivní metodou, která zabraňuje propuknutí bolestí hlavy.

Jak předejít bolestem hlavy

  • Vyhýbejte se nikotinu, protože zužuje cévy, a alkoholu, neboť toxické produkty při jeho odbourávání v organismu zvyšují nebezpečí bolestí hlavy.
  • Dostatečně spěte a odpočívejte.
  • Sportujte! Pravidelný pohyb (chůze, jogging, plavání) podporuje prokrvení a odbourává stres.
  • Nezapomínejte větrat a dodržovat pitný režim.
  • Jezte pravidelně a vyhýbejte se nezdravým jídlům.

Věděli jste, že…

Věděli jste, že…

  • Komplexní příznaky migrény byly určeny až na konci 80. let 20. století.
  • První záchvaty migrény se objevují do dvacátého roku života a jejich intenzita je individuální. Zpravidla se však jedná o dva záchvaty do měsíce.
  • V ČR trpí migrénou bezmála půl milionu lidí.