Mandle

Máte problémy se spaním? Pak zkuste večer schroupat malou hrst mandlí. Tyto ořechy totiž obsahují melatonin, který reguluje vnitřní hodiny a signalizuje tělu, aby se připravilo na spánek. Kromě toho mandle obsahují hořčík, který zlepšuje kvalitu spánku, zejména pak u těch, kteří trpí nespavostí. A to tak, že snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, o kterém je známo, že přerušuje spánek.

Krůtí maso

Asi si ho nebudeme připravovat každý večer (to by bylo dost drahé, i by se nám to rychle přejedlo), ale jednou za čas – proč ne? Krůtí maso totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje produkci melatoninu, čímž podporuje únavu a ospalost. Na základě studie pak obecně platí, že konzumace bílkovin před spaním je spojena s lepší kvalitou spánku i menší mírou probouzení během noci.

Heřmánkový čaj

Pokud chcete zlepšit kvalitu svého spánku, za zkoušku určitě stojí také heřmánkový čaj. Studie zjistila, že ženy, které si ho dopřávaly pravidelně po dobu 2 týdnů, zaznamenaly zlepšenou kvalitu spánku ve srovnání s těmi, které ho nepily. Měly také méně příznaků deprese a špatných nálad, které jsou s nespavostí běžně spojovány.

Kiwi

Kiwi je nejen výživné a nízkokalorické, jeho konzumace může navíc prospět trávicímu traktu, snížit zánět a snížit hladinu cholesterolu. Tyto účinky jsou způsobeny vysokým množstvím vlákniny a karotenoidových antioxidantů. Oblíbené exotické ovoce je také jedním z nejlepších pomocníků při usínání. Zjistil to výzkum, v němž 24 dospělých každou noc hodinu před spaním konzumovalo dvě kiwi. Na konci pak účastníci usnuli o 42 % rychleji, než když před spaním nejedli nic. K tomu všemu se celková doba hlubokého spánku prodloužila o 13 % a schopnost spát celou noc bez probuzení povyrostla o 5 %.

Ryby

Odborníci doporučují před spaním slupnout i pár soust nějaké tučné rybky – makrela, losos, tuňák, sleď – klidně si dopřejte. Bylo totiž prokázáno, že kombinace omega-3 mastných kyselin a vitamínu D zvyšuje produkci serotoninu, což je hormon, který napomáhá usnout rychleji a ukolébává nás k hlubšímu a kvalitnějšímu odpočinku.

Zdroj: vlasta.cz Eat These Foods Before Bed for a Good Night's Sleep (healthline.com)

Související články