Vztahy českých prarodičů k vnoučatům před pár lety zkoumala socioložka Lucie Vidovičová. Zjistila mimo jiné, že senioři sice dneska žijí hodně jinak, než bývalo běžné dříve, nicméně to, aby fungovali jako prarodiče, je pro ně stále dost důležité. I když to třeba na rozdíl od minulosti není hlavní náplní tohoto životního období.

Skoro polovina, přesněji řečeno 46 procent dotázaných, odmítlo názor, že babička či dědeček ochotní kdykoli hlídat vnouče jsou přežitek. Stále s tím zkrátka počítají, berou to za svoje poslání. „Více než polovina respondentů z řad prarodičů označila svou roli babičky či dědečka za nejdůležitější nebo druhou nejdůležitější ve svém životě. Celkem 60 procent prarodičů ji označilo za roli, která jim přináší nejvíce štěstí a radosti,“ uvedla socioložka.

Proč ne, když další studie ukazují, že těžit z toho mohou nejen vnoučata a jejich rodiče, kteří tak mají čas na práci nebo sami na sebe, ale i samotná starší generace. A to hned několika různými způsoby.

1. Vnoučata zajišťují delší život

Nedávno svět obletěla německá studie, která vyšla v odborném časopise Evolution and Human Behavior a podle níž prarodiče, kteří se alespoň občas starají o svá vnoučata, žijí v průměru až o dvacet let déle než ti, kteří to běžně nedělají. S dětmi člověk omládne, tak jednoduše to vědci vysvětlují. Smysl to každopádně dává.

2. Stále v pohybu, stále ve střehu

Udržují vás aktivní. Samozřejmě, po takovém půldni, nebo dokonce celém víkendu s nimi se nejspíše těšíte na svůj klid, ale ve skutečnosti jsou aktivní vnoučata zdrojem energie i pro vás. Tím, že vás nutí se více hýbat nebo třeba přemýšlet u deskových her, udržují vás v celkově dobré kondici. Stejně jako vašemu mozku prospívá, když vás seznamují s něčím ze svého života, ať už jde o postavičky z kreslených seriálů, nebo třeba youtubery. Navíc máte společné zážitky a vzpomínky a to se vždycky počítá, protože se k nim můžete vrátit v momentě, kdy není co dělat.

Podnikat něco společně můžete jak venku, tak pod střechou. Teď jsou sice kvůli pandemii možnosti omezené, ale ani ta snad nebude trvat věčně. Začněte se zajímat o nabídku klubů a center ve svém okolí, možná s překvapením zjistíte, kolik aktivit nabízejí.

Cílem je aktivní čas strávený společně – ať už u zmíněných deskovek, nebo třeba na výletě, na který můžete vyrazit jak pěšky, tak na kole. Děti ocení, když nepůjde o bezcílnou procházku kolem bloku, ale když bude mít výlet cíl. Není třeba hned vyrážet na celý den do zoo, může to být horká čokoláda na stojáka u cukrárny nebo hledání ukrytých pokladů či hádanek pomocí některé z mobilních aplikací. S těmi by pro změnu mohly děti seznámit vás. Určitě je znají.

Můžete spolu také pracovat na zahradě, stačí to podat nějak zajímavě, aby to nevypadalo jako galeje. Místo jednocení mrkve spolu třeba postavte zahradní houpačku.

3. Motivují vás, abyste se udržovali v kondici

Není zase tak vzácné, když člověk s odchodem do penze nebo někdy mezi padesátkou a šedesátkou ztratí motivaci se dále rozvíjet nebo o sebe stále hodně dbát, pokud jde o vzhled či zdraví. Ale vnoučata tohle dokážou změnit, protože senioři kvůli nim chtějí být v lepším stavu, aby si je mohli dostatečně užívat. Takže pokud třeba váháte s operací bolavé kyčle, představa, že díky ní budete moci něco podniknout s vnoučaty, vás může přimět k souhlasu se zákrokem.

Myslete na sebe i tehdy, když dětem děláte svačinu nebo oběd, a připravte něco kvalitního a výživného pro vás oba. Zapojte je to přípravy, bude jim to chutnat dvojnásob.

4. Zlepšují vaši duševní pohodu

Kdejaký lékař radí seniorům, aby si procvičovali mozek pomocí různých křížovek a hádanek, ale procvičovat mozek díky vnoučatům je rozhodně zábavnější. A funguje to možná ještě lépe. Pusťte se díky nim do světa nových technologií, nebojte se chytrých mobilů, nechte si od nich posílat fotky přes Messenger nebo WhatsApp.

Všechno výše uvedené platí, pokud jste s vnoučaty dobrovolně a je to vaše rozhodnutí. Kdyby vás do toho dospělé děti, snachy a zeťové nutili, braňte se. Protože to by naopak vašemu zdraví v dlouhodobém důsledku neprospívalo. A neporovnávejte se s ostatními prarodiči – někdo dá s přehledem týden nebo dva s vnoučaty v létě na chalupě či u moře, pro jiného je víkend tak akorát. Obojí je v pořádku.