Nácvik komunikačních dovedností je jako každý atletický trénink: hodně dřiny, velká konkurence, postupné výsledky.

Přesvědčit partnera, kolegu nebo nadřízené o své pravdě znamená zvolit správná slova a taktiku. Ale pozor: protivník vás také potřebuje převézt jako kostlivý Charón na svoji stranu komunikace. Musíte být opatrná a rychle odhalit prázdná slova, image a pentličky, v nichž se slovní balíček skrývá, aby pěkně vypadal. Čemu se vyhnout?

1. Nepodceňte prostředí

Chystáte-li se na důležitý pohovor, promyslete, kde se uskuteční. Úspěch ovlivňují i kulisy, proto se mnoho důležitých obchodů uzavírá právě na golfovém hřišti. Aneb, jak známo, nejlepší dohody jsou z hospody.

2. Nemluvte jako Křovák ani jako pan Spisovatel

Nikdo mě nebude uznávat, pokud budu mluvit jako Křovák s Hotentotem. Na formě záleží, slova jako „vokamžitě mi to řekněte“, „jste nerozumnej“ či „ty holky to nevěděly“ už v úvodu shazují vaši komunikaci do jámy primitivismu. Pozor ovšem i na opačný extrém – přílišnou spisovnost, která působí komicky!

3. Nepřikazujte, a to ani sobě

Cílená komunikace neudílí rozkazy či rady typu „měl(a) bys(te)“. Všichni bychom něco měli a to nás stresuje. Lépe než znervózňující žádost „měl bys to udělat“ zní prosba: „Řekni mi, prosím, jak bys to udělal.“ Když dotazovaný popíše situaci, jako by ji prožil, může se do ní snadněji pustit. Přikazovat někomu „musíš/musíte“ přinese jedinou reakci: „Nic nemusím, jsem dospělý a udělám si to, jak chci.“

4. Nechovejte se jako buldok ani jako ovce

Vyhněte se prvoplánovým lichotkám, ale zůstaňte pozitivní a konstruktivní, za každou cenu se držte faktů. Potřebujete dojít ke kompromisu tak, aby o kompromisu nepadlo jediné slovo.

Nechovejte se jako zakousnutý buldok ani jako povolná ovce. Vyslechněte protihráče, chápejte ho, nic vás to nestojí. Mantra „rozumím vám“ situaci zklidní. Poté vystupte s názorem vy. Argumentujte, v čem vidíte problém jinak.

5. Nenapadejte ani se nenechte napadat

Vášnivé emoce ztělesňují slepotu či obruč, jež komunikaci prakticky znemožňuje. Využívejte emoce pouze ke kreativitě. Když se cítíte jako ohraná deska a nemůžete vymyslet nic nového, pomůžou vám, stejně jako fantazie.

6. Neberte to osobně

Nevnímejte člověka, ale téma či problém, o kterém mluvíte. Pokuste se protistranu před hovorem uvolnit. Žertujte, ideálně na svůj účet, ale neponižujte se. Podobně postupujte, ucítíte-li, že se na vás šije bouda. Humor nejlépe odreaguje napětí, humor vždy znamená převahu. Humorem říkáte: „Svět se nezboří, když se my dva nedomluvíme, ale myslím, že takoví sympaťáci se domluví.“

7. Neprovokujte

Snažte se předcházet negativním reakcím, přemýšlejte, které formulace můžou zbytečně zlobit. Otázky klaďte jako problém k zamyšlení, nikoli jako provokaci. Pokud toužíte hned na začátku zaujmout, začněte příběhem, historkou, donutíte tak druhou stranu koncentrovat se. A jestliže vy sama nechcete odpovědět na nepříjemnou otázku, zeptejte se: „Promiň, proč se mě na to ptáš?“

8. Nenechte se vydírat

Vnímejte citlivě, když vás soupeř tlačí do kouta morálním vydíráním. Například: „Víte, už nejsem nejmladší, měl byste uvážit…“ Nebo: „Já pro vás udělám toto a je zcela přirozené, že vy uděláte ono.“ Ne, vy musíte určit, jak skóre vyrovnáte!

9. Neschovávejte se

Zdravá komunikace vytváří vztah důvěry, je otevřená a nic neskrývá. Hra na schovávanou nakonec stejně odkryje karty, je to slepá ulička, která při vyjednávání jen zdržuje. Neskrývejte proto problémové situace, mluvte o nich s nadhledem, vysvětlujte, v čem vidíte jejich neproblémovost. Například: „Může se zdát, že jsem vám lhal. Teď vám ukážu, že to není pravda.“

10. Nebuďte předvídatelná

Jakmile v průběhu jednání zpozorujete, že ztrácíte půdu pod nohama, zkuste moment překvapení – zareagujte úplně jiným způsobem, než logika věci očekává. Podobná reakce může vašeho kolegu, podřízeného či manžela naprosto ochromit, znejistět či přivést na jiné myšlenky.

11. Nenechte si komunikaci ukrást

Cítíte-li bezvýchodnost situace, odložte rozhovor na jindy. Nestyďte se říct: „Popovídáme si o tom později.“ Pokud problém nevyřešíte hned, neznamená to, že ho nevyřešíte nikdy. Jen zůstaňte otevření a čekejte. Komunikace za vámi přijde sama.