10 zajímavostí, které o kočkách možná netušil ani jejich největší milovník:

1. Některé milují vodu

Že kočka nesnáší vodu nebo neumí plavat je mýtus. Některá plemena totiž vodní hladiny vyloženě vyhledávají. Je to především turecká angora, americký bobtail, mainská mývalí anebo americká krátkosrstá kočka. Stejně tak ale brouzdání vodou může milovat i vaše kočička domácí. Výjimky zkrátka potvrzují pravidlo.

VIDEO: Vtipné momenty ze života koček. A zkuste se nesmát!

Zdroj: Youtube

2. Dokážou být manipulativní, když potřebují

Asi každý majitel kočky zažil situaci, kdy ho jeho čtyřnohá kráska časně z rána vytáhla z postele proto, že měla hlad. Za svým si přitom dokáže jít všemožnými způsoby – mňouká z plných plic, tře se o nohy, o obličej, něžně do vás poklepává tlapkou – a to tak dlouho, než dosáhne svého. Přestože to v mnoha případech může vypadat jako nouzové volání, kočky takové chování praktikují, aby zmanipulovaly své majitele, a aby dostaly to, co chtějí – jídlo!

3. Sní stejně jako lidé

Pokud je kočka dostatečně uvolněná, upadne do hlubokého spánku a v její malé mysli se začnou vytvářet stejné vzorce mozkových vln vedoucích do říše snů, jako je tomu u člověka. Třepání nožkou, zvukové projevy ze spaní…nic z toho proto není výjimkou. Možná, že kočička tentokrát tu veverku, která se jí na zahradě pravidelně vysmívá ze stromu, vážně chytila.

4. Nesmí čokoládu stejně jako psi

Přestože jsou kočky od přírody masožravé a sladké je neláká, dejte pozor, aby nějaký ten zakutálený čokoládový bonbon nenašla. Čokoláda je totiž pro kočky, stejně jako pro psy, toxická a konzumace jim může způsobit vážná onemocnění.

5. Navzdory husté srsti velmi dobře snáší teplo

Kočky domácí jsou potomky velkých koček, které se v dávných dobách vyskytovaly i v pouštním prostředí. To je důvod, proč micinám vysoké teploty nevadí a v letních parnech se dokážou smažit na ostrém slunci i několik hodin. Ochlazují se dýcháním a jazykem. A dokonce se dokážou i potit – skrz polštářky na chodidlech.

6. Nevidí na blízko

Oči kočky jsou v poměru s její hlavou obří. I proto není schopna zaostřit na nic bližšího, než je její vlastní tlapka na zemi. To činí kočky dalekozrakými. Naštěstí mají fousky, které chytře používají k vycítění věcí, jež vidí rozmazaně.

7. Prospí většinu svého života

I když by se mohlo zdát, že máte doma narkoleptického společníka, není tomu tak. Pro domestikované kočky je totiž neustálé podřimování zcela přirozené. V průměru stráví kočka spánkem až 2/3 svého života.

8. Nemají klíční kosti

Možná se občas bavíte nad tím, jakých všemožných, nejen spánkových, poloh je vaše kočka schopná, anebo kam všude se dokáže vměstnat. Tuto flexibilitu umožňují kočkám právě chybějící klíční kosti, díky kterým se prosoukají i místy, která jsou v našich očích nemožná. Většinou platí pravidlo, že kam kočka strčí hlavu, tam proleze celá. Ovšem pouze za předpokladu, že nemá pořádně vypapkaný pupík.

9. Člověk může být alergický na kočičí sliny

Možná jste to už slyšeli, ale pojďme si to zopakovat - alergie na kočičí srst je nesmysl. To ovšem neznamená, že alergičtí být nemůžete. Jen vás zkrátka nedráždí srst, ale sliny, lépe řečeno hormon v nich obsažený. A vzhledem k tomu, že se kočka sama „koupe“, sliny si jazykem roztírá po kožíšku. Naštěstí však existují plemena, která jsou prokazatelně hypoalergenní.

10. Kočičí bylinka zkrotí všechny šelmy

Šantu kočičí zná nejspíš každý milovník koček. Rostlina, která působí na kočičí smysly, ale rozhodně není jen pro koťata. Do rauše dostane všechny kočkovité šelmy bez rozdílu, takže i lvy, tygry a mnohé další.

Zdroj: vlasta.cz iheartcats.com

Související články